خدمات طراحی سایت و دیجیتال مارکتینگ

پروتوتایپ (Prototype) چیست؟

پروتوتایپ چیست؟ و چگونه می‎توانیم یک پروتوتایپ حرفه‌‎ای طراحی کنیم؟ این پرسش بسیاری از افرادی است که به تازگی وارد دنیای طراحی محصول، سایت و یا اپلیکیشن شده‌‎اند. متأسفانه واژه پروتوتایپ با وایرفریم، یکسان تلقی شده و این تصور اشتباه باعث می‎‌‌شود حتی پروتوتایپ با سایر مراحل طراحی نیز اشتباه گرفته شود.

به بیان ساده، پروتوتایپ، یک راه بسیار کاربردی و سودمند برای تست محصول اعم از سایت، نرم افزار و… است که پیش از تولید و یا پیاده سازی نهایی آن انجام می‌شود. در واقع پروتوتایپ به ما اجازه می‏دهد که محصول را شبیه سازی کنیم. این شبیه سازی مزایای زیادی دارد که در این مقاله به آن‎ها اشاره خواهیم کرد.

به این مثال دقت کنید.

شما زمین متروکه‌‎ای دارید که می‏‌خواهید طی یک سال آینده آن را تبدیل به باغی زیبا کنید. برای این کار از یک معمار کمک می‎گیرید. آیا می‏توانید برای دیدن نتیجه کار تا انتهای سال صبر کنید؟ قطعا از معمار مورد نظر می‏خواهید طرح موردنظرش را بر روی کاغذ بکشد، جای دقیق فضاهای مختلف را به شما نشان دهد و حتی نظرتان را راجع به هر قسمت از باغ بپرسد تا بتواند براساس آن، یک نقشه زیبا و مورد پسند طراحی کند.

چیزی شبیه به این ماجرا نیز برای تولید محصولات نیز رخ می‎‌دهد. طراحان این حوزه، نقشه اصلی محصول را بر مبنای نیازها و خواسته‏‌های مشتریان آماده می‏‌کنند تا بعد از تست و تأیید به سمت تولید روانه شود.

ما در این مقاله از آرنیکاوب قصد داریم بیشتر راجع به پروتوتایپ و روش‎های طراحی آن صحبت کنیم. تا انتها همراه ما باشید.

 

پروتوتایپ (Prototype) چیست؟

در پاسخ به سوال پروتوتایپ چیست باید گفت که Prototype  که در فارسی به پیش نمونه و نمونه اولیه ترجمه شده است، شبیه‌‏ترین نسخه به محصول نهایی است. مهم‌‏ترین کاربرد این پیش نمونه‌‎ها این است که می‏توان با تست کردنشان ایرادات پروژه را شناسایی کرد. به این صورت، از هزینه‏‌های فراوانی که پس از تولید محصول ایجاد می‎‌شود به راحتی می‏توان صرف نظر نمود.

احتمالا این سؤال برایتان ایجاد شده که اگر پروتوتایپ شبیه محصول نهایی است، پس چه تفاوتی با آن دارد؟ prototype، یک نوع نمونه بسیار باکیفیت از محصول نهایی است که ویژگی‏‌های عملکردی کاربر را دارا است. از این رو، توسط آن می‏توان تعاملات بسیار بااهمیت در قسمت رابط کاربری (UI) را تجربه کرد.

به عبارت دیگر، پیش نمونه این امکان را به شما می‎‌‌دهد که مثلا دکمه‏‌های موجود در نرم افزار را تست کنید و یا بین صفحات یک سایت پیمایش کنید اما این همه‎‌‌ی آن چیزی نیست که محصول نهایی دارد.

نقطه قوت و مزیت دیگر prototype ها در این است که تعامل بالایی داردند. بنابراین، می‏توان پس از تجربه محصول (به صورت تستی) قسمت‌‏های مختلف را حذف یا اضافه کرد. از سوی دیگر، جهت کاهش هزینه‏‌های تولید این نمونه اولیه آماده می‌‏شود و پس از تأیید نهایی بخش UI، می‏توان آن را جهت تولید به برنامه نویس (در سایت و یا اپلیکیشن) ارائه کرد.

پروتوتایپ چیست

 

پروتوتایپ‎‌‌ها چطور به ما کمک می‏کنند؟ (مزایای پروتوتایپ)

یکی از کاربردی‌ترین انواع پروتوتایپ‌ها، پروتوتایپ‎‌‌های نرم افزاری است. این پیش نمونه‌‎ها در دراز مدت به ما کمک می‎‌کنند تا از صرف هزینه‎‌‌های بالا و مواجهه دائمی با چالش‌های مختلف پس از تولید، دور باشیم.

به طور کلی در مهندسی نرم افزار، تلاش فراوانی برای ساخت پروتوتایپ انجام می‌‎شود و این کار با جدیت کامل اجرا می‎شود. چرا که ایده اولیه یک برنامه باید به طور دقیق بررسی و پیاده سازی شود تا در نهایت، برنامه مورد نظر بدون باگ‏‌های متعدد تولید شود. به این فرایند، چرخه عمر نرم افزار یا SDCL گفته می‎شود.

همانطور که قبل‎تر اشاره کردیم، نمونه‏‌های اولیه در توسعه نرم افزارهای کاربرپسند، نقش بسزایی دارند. بنابراین، انجام پروژه‌‎های مربوط به چرخه عمر نرم افزار، کاری زمان‎‌بر بوده و ممکن است ماه‌‎ها طول بکشد. در این فرایند، ایده اولیه توسط طراحان بررسی شده و پس از بررسی دقیق خواسته‏‌های مشتریان، کار طراحی آغاز خواهد شد. اینجا جایی است که ظاهر اصلی برنامه و جزئیات مربوط به رابط کاربری (UI) مشخص می‎شوند.

پس از مرحله طراحی یو آی، گام بعدی کدنویسی است. این مرحله، درست مانند قسمت قبلی، کاری دشوار و پیچیده است و گاهی تا مدت‏‌ها طول می‎کشد. به عبارت دیگر، هر یک از کدها، باید بارها بررسی و تست شوند تا بتوان باگ‏‌های آن را به درستی شناسایی کرد.

اینکه بتوانیم پیش از تولید، محصول را به خوبی طراحی و تجسم کنیم، نه تنها باعث می‌شود که یک نمای کلی از برنامه مورد نظر داشته باشیم، بلکه به مشتری این امکان را می‎‌دهد که درمورد سرمایه گذاری بر محصول، تصمیم گیری کند.

حال که با مزایای نمونه‌‎های اولیه آشنا شدیم، سراغ فرآیند و روش‌‎های طراحی پروتوتایپ‎ می‎رویم. در ادامه خواهیم گفت که نمونه‌‎های اولیه چگونه طراحی می‎شوند و بهتر است برای محصولات مختلف از کدام شیوه استفاده کنیم.

 

حتما بخوانید: وایرفریم چیست؟

روش‌های متداول طراحی پروتوتایپ‌

بعد از آشنایی با مفهوم پروتوتایپ چیست همچنین باید بدانیم یکی از روش‌‎های آسان برای تست برنامه‌‏ها و محصولات، اعتبارسنجی ایده‌‏ها و همچنین کاهش هزینه‏‌های نهایی تولید ساخت پروتوتایپ است. در ادامه بیشتر راجع به متدهای طراحی آن خواهیم گفت. همچنان تا انتها همراه ما در آرنیکاوب باشید.

 

ترسیم (طراحی)

یکی از ابتدایی‎‌ترین نمونه‏‌های اولیه، در قالب ترسیم یا طراحی ایجاد می‌‎شود. طراحی، کاری پیچیده و سخت نیست. از سوی دیگر، نیازی به داشتن مهارت‌‏های هنری تخصصی نداشته و می‎توانید آن را در هر کجا که هستید، انجام دهید. ترسیم به راحتی روی کاغذ، تلفن همراه، رایانه شخصی و هر چیزی که در دسترس‎تان است، قابلیت اجرا دارد.

ترسیم این امکان را به شما می‎‌دهد که مفاهیم موجود در ذهن خود را به راحتی تصویرسازی کنید و آن را برای ایده پردازی با اعضاء تیم‎تان در میان بگذارید. برای این کار، می‎توانید از مایند مپ یا نقشه ذهنی استفاده کنید. علاوه بر مایند مپ، نمودارها نیز برای به تصویر درآوردن ساختارهای یک برنامه به شما کمک خواهند کرد.

مثلا نقاطی که کاربر باید آن ‎ها را لمس کند را در یک تصویر جای گذاری کنید و چگونگی ارتباط میان این دکمه‏‌ها را ترسیم نمایید. نمودارسازی برای شرایط سخت به شما کمک می‎کند. به این صورت که اگر در پروژه، چندین عامل مختلف داشته باشید که بر دیگری تأثیر می‎گذارند، با استفاده از نمودارها به راحتی می‎توانید آن‏ها را نمایش دهید.

 

پروتوتایپ کاغذی (Paper Prototype)

رابط‌‏های کاغذی، از دیگر متدهایی است که برای ساخت پروتوتایپ استفاده می‏شود. در این روش نمونه اولیه توسط یک قلم و کاغذ (بزرگ یا کوچک) آماده می‎شود. مزیت بزرگ این رابط‌‌‌‎های کاربری این است که می‎توانید چندین نسخه از آن را تهیه کرده و در اختیار مشتری قرار دهید.

این شیوه برای طراحی محصولات دیجیتالی نیز کاربرد فراوانی دارد. نکته مهمی که باید در یاخت این نمونه‌ها مدنظر داشته باشید این است که رابط‎‌‌های کاغذی به دلیل یک بر مصرف بودن، دور ریخته می‎شوند. بنابران نیازی نیست که زمان زیادی را صرف آماده سازی این نمونه‏‌ها کنید تا کامل و بی نقص باشند.

استفاده از کاغذهای رنگی، باعث می‎شود تا عناصری که با یکدیگر در تعامل هستند را به خوبی نشان دهید. همانطور که متوجه شدید، ساخت پروتوتایپ کاغذی، علاوه بر راحتی، منجر به کاهش چندین درصدی هزینه‏های محصول خواهد شد.

 

استوری برد  (Storyboarding)

در استوری برد، داستان محصول توسط تعدادی از تصاویر برای مشتری روایت می‎شود. هرچند از Storyboarding در ساخت فیلم، سریال، بازی، انیمیشن و تبلیغات استفاده می‎شود اما این یک روش عالی برای نمایش اولیه یک محصول و تجربه کاربری آن است. در واقع استوری برد برای نمایش سفر کاربر و تجربه کاربری بسیار کارساز است.

استوری برد هنگامی به خوبی ترسیم می‎شود که بتوانید تجربه کاربری را به درستی تشخیص داده و آن را ترسیم کنید. در مرحله بعد، این تجربه کاربری را در قالب مجموعه‎ای از طرح‏ها و تصاویر به ثبت برسانید.

اگر شناخت کافی از مخاطبان محصول نداشته باشید، اجرای این نوع پروتوتایپ نه تنها بیهوده بلکه دشوار نیز خواهد بود. بنابراین، باید به طور کامل بدانید که قرار است چه چیزی اتفاق بیفتد و محصول چطور به نظر می‎رسد.

داستان‏‌ها، کمک فراوانی به طراحان خواهند کرد. چرا که علاوه بر شناخت مخاطب، ایده‌‎های جدیدی را خلق می‌کنیم. در این صورت می‎‌‌توانیم خود را به جای مخاطب بگذاریم بنابراین دنیای ذهنی او را بهتر درک کرده و اگر این اتفاق رخ دهد، نه تنها در ساخت نمونه اولیه موفق هستیم بلکه محصولی با کمترین ایراد و نقص خواهیم داشت.

مدل های طراحی پروتوتایپ

 

در پایان

ما در این مقاله از آرنیکاوب به این سؤال پاسخ دادیم که پروتوتایپ چیست؟ گفتیم که معنی این واژه در فارسی، نمونه اولیه و پیش الگو است و از آن برای توسعه نرم افزار، طراحی سایت و یا ساخت محصولات دیجیتالی مختلف استفاده می‎شود.

پروتوتایپ‌‎ها در کاهش هزینه‏‌های تولید به ما کمک می‎کنند. به این صورت که با پیاده سازی طرح اولیه و تست آن، می‎توان ایرادات موجود را شناسایی کرده و با صرف هزینه‌‎ای به مراتب کمتر از هزینه تولید نهایی، نواقص موجود را مرتفع کرد.

در ادامه اشاره کردیم که برای ساخت یک پروتوتایپ روش‎‌‌های رایج متعددی وجود دارد مانند رابط‎‌‌های کاغذی، ترسیم، استوری برد و… هر کدام از این شیوه‌‏ها دارای معایب و مزایای خاص خود هستند و برای برخی از محصولات کاربرد دارند.

آیا تاکنون اقدام به طراحی پروتوتایپ کرده‌‎اید؟ از چه روشی برای ایجاد نمونه اولیه خود استفاده کرده و آیا نتیجه کار به شکل دلخواه‎تان بوده یا نه؟ نظرات و تجربیات ارزشمند خود را در رابطه با موضوع این مقاله با ما در آرنیکاوب به اشتراک بگذارید.

خواندن مطالب زیر را نیز به شما پیشنهاد میکنیم:

پرسش و پاسخ، نظر

سوال یا نظری دارید؟ بنویسید و ارسال کنید.

طراحی شده توسط تیم توسعه و طراحی آرنیکاوب
×