خدمات مشاوره و طراحی سایت در مشهد

ساب دامین چیست و چه کاربردهایی دارد؟

اگر تا به حال تجربه‌ای در زمینه راه‌اندازی سایت داشته باشید، به احتمال زیاد نام ساب دامین به گوشتان خورده است. شرکت‌های ارائه دهنده خدمات هاست تلاش می‌کنند تا امکانات و تسهیلات فراوانی در اختیار مشتریان خود قرار دهند و نیازهای آن‌ها را برآورده سازند. یکی از خدمات چنین شرکت‌هایی، ساب دامین است که در این مقاله قصد داریم به طور کامل به شرح مفهوم و کاربرد آن بپردازیم. اگر می‌خواهید بدانید که مفهوم و مزایای subdomain چیست، تا انتهای این مطلب همراه ما در آرنیکاوب باشید.

دامنه چیست

دامنه چیست؟

قبل از آن‌که به سراغ تعریف مفهوم ساب دامین یا زیردامنه برویم، لازم دانستیم توضیح مختصری درمورد دامنه ارائه کنیم. به زبانی ساده، آدرس سایت شما همان نامی است که برای دامنه انتخاب می‌کنید. درواقع مخاطبین یک سایت، از طریق نام دامین به سایتتان وارد می‌شوند. انتخاب نام دامنه ممکن است به نظر راحت باشد، اما در حقیقت یک کار تخصصی بوده و لازم است اصولی مانند قابلیت به خاطر سپردن، جذابیت، برند شدن و… را داشته باشد. آدرس اینترنتی، یک IP است که با یک‌سری اعداد شناسایی می‌شود، اما به منظور ساده شدن دسترسی به آن، از دامنه استفاده می‌کنیم. هر دامنه، قابلیت داشتن یک یا چند زیردامنه دارد که در ادامه بیشتر با این مفهوم آشنا می‌شوید.

 

حتما بخوانید: دامنه چیست؟

زیردامنه (subdomain) چیست؟

همان‌طور که از نام ساب دامین مشخص است، اشاره به همان زیرمجموعه دامنه اصلی دارد که در ساختار، به وسیله یک نقطه از نام اصلی جدا می‌شود. درواقع ساب دامین، جزئی از دامنه شماست؛ به همین دلیل نام زیردامنه برای آن در نظر گرفته شده است. هدف از ایجاد این زیرمجموعه، سازمان‌دهی و ایجاد بخش‌های گوناگون برای سایت اصلی می‌باشد. درواقع شما با ایجاد یک ساب دامین، وابستگی نسبی به دامین اصلی را نشان می‌دهید و از طرفی قادر خواهید بود بخش‌های مختلف را بهتر سازماندهی و اداره کنید. به عنوان مثال، mail.yahoo.com یکی از زیرمجموعه‌های وبسایت یاهو است که در زمینه پست الکترونیک فعالیت می‌کند.

دامنه و زیردامنه چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

از نظر مفهوم، دامین و ساب دامین بسیار شبیه به یکدیگر هستند و همین امر سبب می‌شود تا برخی افراد این دو مورد را با یکدیگر اشتباه بگیرند! همان‌طور که در بخش قبلی هم گفتیم، یک زیردامنه مشتقی از دامنه اصلی است، اما نباید تصور کنیم که این دو با یکدیگر یکسان هستند!  اگر تا به حال دامنه و یا زیردامنه‌های یک سایت را بررسی کرده باشید، احتمالا اطلاعات خوبی دستگیرتان شده است. به عنوان مثال، در برخی از سایت‌ها همه موارد، مانند سئو، رنگ، محتوا و ساختار با یکدیگر متفاوت هستند. در حالی که در بعضی از سایت‌های دیگر، می‌توانند یکسان باشند. اما اگر بخواهیم نگاهی کلی به تفاوت‌های میان دامنه اصلی و زیردامنه بیندازیم، می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.

  • دامنه تنها یک بار قابلیت استفاده دارد، در حالی که از یک دامین می‌توان هزاران زیرمجموعه ساخت. البته هر ساب دامنه هم با نام یونیک خود، تنها یک بار قابل استفاده است.
  • شرکت‌های بزرگ معمولا از ساب دامین برای صفحات فرعی خود استفاده می‌کنند.
  • ساختار دامین اصلی، به صورت نام و پسوند است، اما زیردامنه یک بخش اضافه‌تر دارد.
  • استفاده از دامنه، نیازمند پرداخت تعرفه مشخص است، در حالی که عرضه ساب دامین معمولا رایگان است.

تفاوت دامنه و زیردامنه

زیردامنه چه کاربردهایی دارد؟

سازمان‌ها و شرکت‌های مختلف با نام‌هایی خاص و برای اهداف گوناگون از زیردامنه‌ها استفاده می‌کنند. این اهداف و مقاصد، به خدمت یا عملکرد دامنه اصلی مرتبط هستند. به عبارتی دیگر، محتوایی که در دامنه‌های زیر مجموعه ارائه می‌شوند، کاملا با مضامین دامین اصلی هم‌خوانی دارند. البته گاهی اوقات این امکان وجود دارد که زیردامنه‌ها سایت‌های جداگانه‌ای باشند و عملکرد ویژه خود را داشته باشند.

از طرفی دیگر، در برخی از مواقع ممکن است نیاز به چند دامنه داشته باشید که با نام‌های موردنظرتان موجود نیستند. در این شرایط، می‌توانید به سراغ ساب دامین رفته و از امتیازهای آن برای اهداف خود استفاده کنید. لازم به ذکر است که موتورهای جستجو به صورت مجزا به بررسی زیردامنه‌ها می‌پردازند. هرچند که آن‌ها زیرمجموعه‌ای از یک دامنه اصلی هستند. بنابراین می‌توان از آن‌ها به منظور ساماندهی و بهبود وبسایت اصلی نیز استفاده کرد. علاوه بر موارد گفته شده، ازجمله کاربردهای دیگر زیردامنه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

جدا کردن بخش وبلاگ یا فروشگاه

عملکرد اصلی برخی از سایت‌ها، مانند بلاگ است. چنین سایت‌هایی اگر بخواهند در کنار فعالیت خود، یک فروشگاه آنلاین هم داشته باشند که هم‌نام با دامنه اصلی باشد، می‌توانند از قابلیت‌های زیردامنه استفاده کنند. بدون شک راه‌اندازی بخش فروشگاهی یک سایت کار چندان راحتی نیست و قرار دادن آن در صفحه اول گوگل، نیازمند تلاش فراوان و برنامه‌ریزی است. به همین دلیل، متخصصین این حوزه پیشنهاد می‌کنند که جهت جلوگیری از کند شدن سرعت سایت و هم‌نام بودن بخش فروشگاهی با بخش اصلی، از یک ساب دامین استفاده کنید. همین کار را نیز می‌توان برای سایت‌هایی که صرفا به عنوان یک فروشگاه فعالیت می‌کنند نیز انجام داد. به این معنی که با تهیه یک زیردامنه، بخش بلاگ را نیز راه‌اندازی کرد و با تولید محتوای موثر، روند کسب و کار را بهبود دهید.

شناسایی رایانه‌های فردی

یکی دیگر از کاربردهای زیردامنه، دسترسی و شناسایی رایانه‌های شخصی با آدرس IP مشخص است. به عنوان مثال، یک سازمان ممکن است دو سرور جداگانه داشته باشد که در هریک از آن‌ها اطلاعات مربوط به بخش‌های مختلف را قرار می‌دهد. به وسیله زیردامنه می‌توان این بخش‌ها را از یکدیگر جدا و قابل شناسایی برای سیستم‌های فردی کرد.

ایجاد سایت برای گروهی خاص از مخاطبین

تصور کنید که جامعه هدف شما به گستردگی مردم کشورهای مختلف است. اگر بخواهید برای این کسب و کار، یک سایت طراحی کنید، مسلما نیاز دارید که صفحاتی را به صورت جداگانه با زبان‌های مختلف ایجاد نمایید تا بتوانید رضایت قشر عظیمی از مخاطبین خود را به دست آورید. درواقع می‌توان با تهیه یک ساب دامین برای هرکدام از مخاطبین انگلیسی زبان، فارسی زبان و… یک صفحه جداگانه برای هر دسته از مخاطبین فراهم نمود.

شاید این سوال برایتان ایجاد شود که چرا نمی‌توان تمام صفحات با زبان‌های گوناگون را در همان دامنه اصلی قرار دهیم؟! پاسخ این سوال این است که با در نظر گرفتن یک ساب دامین، نیاز به یک هاست جداگانه نیز داریم. به این ترتیب، صفحات زبان‌های مختلف در یک هاست دیگر قرار می‌گیرند و این امر باعث می‌شود سرعت سایتتان مختل نشده و تاثیر مستقیم بر روی سئو سایت خواهد داشت. البته موضوع ایجاد صفحات با زبان‌های گوناگون، صرفا یک نمونه است و می‌توانید برای هر بخش که تصور می‌کنید کاربران خاصی دارد، از قابلیت‌های ساب دامین استفاده کنید.

کاربردهای ساب دامین یا زیر دامنه

نیاز به وجود پروفایل برای کاربران

سایت‌های بلاگ محور که معمولا افراد زیادی  در آن‌ها ثبت‌نام کرده و مطالبشان را بر روی آن آپلود می‌کنند نیز می‌توانند از زیردامنه استفاده نمایند. در چنین سایت‌هایی پس از ثبت‌نام، یک آدرس به پروفایل هر کاربر تعلق می‌گیرد. زمانی که کاربران مطلبی بر روی سایت قرار دهند، درواقع آن را بر روی سرور و هاست اصلی بارگذاری می‌کنند. این موضوع سبب می‌شود با افزایش کاربران ثبت‌نامی در سایت شما، هاست سنگین و سنگین‌تر شده و بر روی سرعت سایت اثر منفی بگذارد.

به منظور جلوگیری از این موضوع، می‌توانید برای پروفایل هر کاربر یک زیردامنه در نظر بگیرید. بدین ترتیب هر فرد یک دامنه مجزا برای خود خواهد داشت. همچنین آن‌ها را می‌توان طوری تنظیم کرد که در یک هاست جداگانه بارگذاری شوند و از افزایش حجم اطلاعات و کاهش سرعت سایت جلوگیری کرد. از طرفی، گاهی اوقات پیش می‌آید که برخی از کاربران اقداماتی را انجام می‌دهند که سبب حساس شدن الگوریتم‌های گوگل می‌شوند. حال اگر مطالب آن‌ها بر روی دامین اصلی قرار بگیرند، سایتتان از جانب گوگل جریمه خواهد شد و این موضوع به ضررتان است. در حالی که با انتساب یک ساب دامین به پروفایل هر فرد، خیلی راحت از جریمه‌های احتمالی جلوگیری خواهید کرد.

وبسایت‌های دانشگاهی

یکی از مهم‌ترین کاربردهایی که برای زیردامنه عنوان شده، استفاده از آن در سایت‌های دانشگاهی است. هر دانشگاه از چندین دانشکده تشکیل شده است. به منظور مدیریت بهتر بخش‌های مختلف و جلوگیری از کند شدن سرعت سایت، برای هر دانشکده می‌توان یک ساب دامین جداگانه در نظر گرفت.

 

 

چند مثال معروف از ساب دامین

در این بخش، چند مورد از سایت‌های معروف که با استفاده از زیردامنه ایجاد شده‌اند را معرفی خواهیم کرد.

هاب اسپات

همان‌طور که در بخش‌های قبلی گفتیم، یکی از مهم‌ترین کاربردهای استفاده از ساب دامین، راه‌اندازی بخش بلاگ یک وبسایت است. از مهم‌ترین بلاگ‌هایی که با استفاده از این روش ایجاد شده‌اند، می‌توان به هاب اسپات اشاره کرد.

ویکی‌پدیا

امروزه کم‌تر کسی پیدا می‌شود که اهل وبگردی باشد و با ویکی‌پدیا آشنایی نداشته باشد! یکی از سایت‌های معروف که درمورد همه چیز اطلاعات کاملی در اختیار مخاطبین خود قرار می‌دهد، ویکی‌پدیا می‌باشد. قسمت فارسی این سایت، یکی از زیرمجموعه‌های دامین اصلی می‌باشد که برای مخاطبین فارسی زبان راه‌اندازی شده است.

گوگل و پلی استور

همان‌طور که می‌دانید، یکی از معروف‌ترین موتورهای جستجو، گوگل است. این سایت، به منظور ارائه خدمات مختلف، از قابلیت ساب دامین استفاده می‌کند. به عنوان مثال، همه ما برای دانلود اپ موردنظرمان، به یکی از زیرمجموعه‌های این سایت که با نام گوگل پلی شناخته می‌شود، مراجعه می‌کنیم.

جمع بندی

یکی از راه‌هایی که به شما کمک می‌کند تا شعبه‌های مختلفی از سایت خود داشته باشید، استفاده از ساب دامین است. منظور از ساب دامین یا زیردامنه، زیرمجموعه‌هایی از دامین اصلی می‌باشد که با ساختاری متفاوت ظاهر می‌شوند. با استفاده از این قابلیت، می‌توان خیلی راحت بخش‌های مختلفی به سایت، با نام اصلی برندتان اضافه کنید. در این مطلب، سعی بر آن داشتیم تا شما را به طور کامل با مفهوم زیردامنه، مزایا و کاربردهای آن آشنا کنیم.

 

خواندن مطالب زیر را نیز به شما پیشنهاد میکنیم:

پرسش و پاسخ، نظر

سوال یا نظری دارید؟ بنویسید و ارسال کنید.

طراحی شده توسط تیم توسعه و طراحی آرنیکاوب
×