برندینگ اینترنتی و اهداف آن در توسعه کسب و کار
برندینگ اینترنتی یا وب برندینگ اصطلاحی برای توسعه برندی خاص با استفاده از تمامی امکانات یا تولید امکانی جدید برای بیان پیام برند در فضای وب میباشد. درواقع از وب برندینگ میتوان بهعنوان بخشی از برند سازی که توسط مدیریت برای شناساندن محصول یا خدمتی تجاری به محیط کسبوکار است،نام برد. در این نوشته به توضیجاتی درباره وب برندینگ و برندینگ فروشگاه اینترنتی میپردازیم.
اهداف برندینگ اینترنتی را بشناسید
در دنیای امروز که تکنولوژی تاثیر زیادی بر ابعاد مختلف زندگی انسانها گذاشته، سایت یک کسب و کار، اولین تصویری است که مشتریان احتمالی به آن برخورد میکنند. علاوه بر این، اکثر افراد معمولا اطلاعات مربوط به یک شرکت را از سایت آن دریافت کرده و خرید خود را به صورت مجازی یا حضوری انجام میدهند. این دلایل به اضافه چندین مورد دیگر، باعث میشوند تا وب برندینگ و پیادهسازی تکنیکهای آن بر روی سایت مهم باشد و به جذب بیشتر مشتری کمک کند. در ادامه قصد داریم مهمترین اهداف آن را با یکدیگر بررسی کنیم.
تقویت تعامل با مشتری
زمانی که صحبت از تبلیغات و بازاریابی برای یک شرکت یا مجموعه به میان میآید، ما به یک پلتفرم گسترده نیازمند میشویم که از آن در روشهای مختلف برندسازی استفاده کنیم. احتمالا با خواندن این جمله خودتان هم متوجه این موضوع شده باشید که هیچ پلتفرمی به اندازه کافی مانند فضای وب و اینترنت، این قابلیت فوقالعاده را برای ما ایجاد نمیکند. برندینگ در محیط وب به کسب و کارها کمک میکند تا با مشتری خود ارتباط برقرار کنند و پیام خود را با سرعت بیشتری به آنان برسانند.
توسعه روابط بین برندها
این نوع از برندسازی میتواند استراتژیهای بازاریابی و تکنیکهای متنوعی را شامل شود. تا این قسمت از مطلب توضیح دادیم که یک فرآیند معرفی برند موفق میتواند شما را از سایر رقیبانتان متمایز کند. اما نکته جالبی که در اینجا وجود دارد این است که این تمایز گاهی باعث همکاری و ایجاد روابط موثر بین برندهای مختلف نیز میشود! به عنوان مثال، سایتهایی که به معرفی محصولات و خدمات کسب و کارهای دیگر میپردازند را در نظر بگیرید. این شیوه از همکاری میتواند هر دو برند را تقویت کرده و آنها را رشد دهد.
رسیدن به شناخت بهتر از مشتری
در برندسازی اینترنتی، شناخت و تحلیل رفتار و نیازهای مشتری بسیار سادهتر است. چراکه این نوع از برندینگ به شما کمک میکند تا اطلاعات مفیدی راجعبه مشتریان خود به دست آورید. این کار در دنیای واقعی و فیزیکی دشوارتر اتفاق میافتد؛ زیرا شما نمیتوانید به الگویی درباره رضایت مشتریان دست پیدا کنید. در حالی که در دنیای وب از این اطلاعات استفاده میشود تا محصولات و خدمات باتوجه به آنچه که مشتری نیاز دارد، در اختیارش قرار بگیرند.
ابزارهای لازم جهت برندینگ در سایت
در این بخش قرار است ابزارهایی که معمولا به منظور برندسازی در فضای آنلاین مورد استفاده قرار میگیرند را معرفی کنیم. لازم نیست حتما از تک تک آنها جهت پیش بردن کارهایتان استفاده کنید، بلکه ترکیبی از این موارد نیز میتواند در موفقیت برند شما تاثیرگذار باشد.
ابزار تحلیلی
برای آنکه بدانید افراد از چه راهی به سایت شما وارد شدهاند و به یک تحلیل جامع و کامل از نحوه استفاده از سایتتان برسید، نیاز به ابزار تحلیلی دارید. این ابزار عبارتند از:
گوگل آنالیتیکس
یکی از بهترین و پرکاربردترین ابزارهای تحلیلی برندینگ سایت، گوگل آنالیتیکس است. این ابزار حرفهای تحلیلگر میتواند اطلاعات مهمی درمورد ترافیک ورودی، چگونگی رفتار کاربران، نرخ تبدیل و کلی گزارشات سودمند دیگر به شما ارائه کند. این دیتا نقش بسیار مهمی در بهینهسازی و برندینگ یک سایت خواهد داشت. با استفاده از گوگل آنالیتیکس میتوانید سایت، وبلاگ و حتی شبکههای اجتماعی خود را زیر نظر گرفته و اطلاعاتی که به آنها نیاز دارید را به دست آورید.
Ahref/SEM Rush
اگر تصور میکنید که در وب برندینگ به سئو و بهینهسازی سایت نیازی ندارید، باید بدانید که سخت در اشتباهید! جذب مخاطب و دستیابی به ترافیک واقعی (ارگانیک) یکی از نتایج مهم در برندسازی است. به همین دلیل در این زمینه باید از ابزاری مانند SEM Rush یا Ahref استفاده کنید تا بتوانید سایت خود را بهترین شکل مدیریت کنید.
Google Alerts
در بخشهای قبلی گفتیم که بررسی عملکرد رقبا در برندینگ سایت ما اهمیت دارد. یکی از ابزارهایی که در این زمینه موثر است، Google Alerta نام دارد. با استفاده از این سرویس، میتوانید برای یک یا چند کلمه کلیدی موردنظر خود آلرت بگذارید تا هر زمان که محتوایی با این موضوع در دنیای وب منتشر شد، گوگل آن را به ایمیل شما بفرستد. به این ترتیب هم اطلاعات به روزی درباره موضوع موردنظرتان به دست میآورید و هم عملکرد رقبا را زیر نظر میگیرید.
ابزار ایمیل مارکتینگ
بازاریابی از طریق ایمیل، یکی از بخشهای جداییناپذیر از وب برندینگ محسوب میشود. برای انجام این کار، شما به یک ابزار مدیریت روابط با مشتری مانند Mailchimp و Drip نیاز دارید. همچنین بدین منظور، میتوانید از Leadpages نیز استفاده کنید.
ابزار گرافیکی
همانطور که میدانید، محتوای بصری اهمیت زیادی در حوزه برندسازی دارد. به عبارتی بهتر، فاکتورهای تصویری، عوامل مهمی در جذب یا از دست دادن مشتری محسوب میشوند. به همین دلیل شما به ابزارهایی نیاز دارید که بتوانید به بهترین شکل این نوع از محتوا را تولید کنید و از این طریق برند خود را معرفی نمایید. شرکت ادوبی، تولیدکننده ابزارهای حرفهای گرافیکی، مانند: فتوشاپ، ایلاستریتور و… است که از آنها برای طراحی لوگو، ویرایش تصاویر و… استفاده میشود. بهکارگیری Spark Post که تولیدی همان شرکت است نیز تولید محتوای بصری را برای شما خیلی راحتتر میکند.
باید به فرق برندینگ اینترنتی و سئو (SEO) توجه داشت. سئو را میتوان ابزاری برای وب برندینگ دانست که با بهینهسازی وبسایت به دنبال پیشرفت جایگاه آن در موتورهای جستجو مانند گوگل است. بنابراین سئو زمینهساز رتبه بالاتر برای وبسایت است درحالیکه وب برندینگ در پی منتشر کردن بیشترین پیام برند موردنظر میباشد. بهبیاندیگر علیرغم ارزش بالای سئو، اما تنها با قرار گرفتن در رتبههای برتر در گوگل و دیده شدن در صفحه اول گوگل (که وظیفه اصلی سئو میباشد)، نمیتوان تضمینی برای موفقیت برند قائل شد. برندینگ اینترنتی با استفاده از یک استراتژی مناسب از سوی مدیران برند، توانایی ایجاد نیکنامی یا شهرت را برای کسبوکار موردنظر دارد.
حتما بخوانید: سئو چیست؟
وب برندینگ اصولی باعث آگاهی بیشتر از برند، افزایش ارزش برند، شناخت دقیقتر مشتریها، بازخوردگیری از مشتریان و برقراری ارتباط با مشتریان بالقوه میشود. بنابراین با پیشرفت روز افزون فضای آنلاین بر زندگی افراد، وب برندینگ جایگاه مهمی در پیشرفت کسبوکارهای بزرگ و کوچک خواهد داشت.
برند، لوگو، شعار وتاثیرات آنها در طراحی و کاربردپذیری یک کسب و کار آنلاین
تمامی این موارد نیاز به یک نوع محتوا دارند که محتوای هرکدام باید یکپارچه باشد و درنهایت به توصیف آن کسب و کار منجر شود. محتویاتی شامل رنگ، آوا، مشخصاتی عمومی و در دسترس ذهن و… مواردی هستند که در برندینگ کسب و کار اینترنتی به کار میآیند.
برند
برند (Brand) در واقع یک نام است، نامی که از نظر مفهوم آن فروشگاه را توصیف کند. برندی که از نظر آوایی راحتتر به زبان آید و به خاطر سپرده شود از برندهای موفق خواهد بود. وجود کلمات کلیدی در یک برند نیز میتواند در تأثیرگذاری آن مؤثر واقع شود(مانند دیجیکالا یا آرنیکاوب).
حتما بخوانید: برندسازی در فضای آنلاین
لوگو
لوگو (Logo) نیز بهنوعی ارتباط تصویری یک برند با مشتریان و یا همان وسیلهی جذب مشتری از طریق حس بینایی است. افراد زیادی در دنیا هستند که علاقهی خاصی به دنیای ماشینها ندارند اما کمتر کسی وجود دارد که لوگوی محصولات بی ام و (BMW) را ببیند و نفهمد که آن خودرو متعلق به این کمپانی است. در بحث ساخت لوگو میتوان از رنگها و بازی با آنها نیز استفاده کرد. همچنین لوگو میتواند خود برند یا بخشی از آن را در خود جای دهد که این مطلب به کاربردی بودن لوگو میافزاید (مانند لوگوی سامسونگ یا اپل).
انتخاب شعار
شعار (Slogan) نیز مانند برند، نوعی ارتباط شنوایی و ذهنی است. شعار باید دربردارندهی همه یا تعدادی از ویژگیهای یک کسب و کار باشد و بهگونهای طراحی شود که در ذهن مخاطب سؤال یا به نوعی درگیری ایجاد کند و به این شکل باعث جذب مخاطب شود. موضوع شعار شما با رقبای شما میتواند یکی باشد اما برای خاصتر شدن آن میتوان از بازی با کلمات نیز بهره گرفت؛ جملاتی مانند فروشگاه همیشه تخفیف یا فروشگاهی در جیب شما و… نمونههایی از شعارهای مربوط به یک فروشگاه اینترنتی میباشند.
درنهایت ارتباط گیری با مخاطب یا همان مشتری یک امر بسیار مهم در برندینگ اینترنتی یک فروشگاه آنلاین یا هر کسبوکار دیگر میباشد و برای استفاده بهتر از این نوع ارتباط تنها کمی توجه به محتوای کار و مقداری خلاقیت میتواند کافی باشد.
تاثیر قالب سایت در برندینگ آن
یک سایت را میتوان به مکان ارائه خدمات فیزیکی تشبیه کرد. به همان میزان که طراحی داخل یک فروشگاه مانند چیدمان دکور، قفسهها، ترکیب رنگ دیوارها، چیدمان وسایل و… حائز اهمیت است، طراحی قالب سایت نیز از همین اهمیت برخوردار است.
یک سایت باید جذاب و نه پر زرق و برق، ساده و شکیل، کاربردی و کاربر پسند باشد. استفاده از رنگها باید بهگونه ای باشد که موجب دیده نشدن رنگ و شکل محصولات نشود. همچنین باید به نوعی ارتباط موضوعی با محتوای کلی سایت فروشگاه داشته باشد.
دستهبندیها و طرز قرار گرفتن محصولات در هر دسته باید بهگونهای انجام شود که موجب سردرگمی کاربر در سایت نشود و بتواند تمامی محصولات مرتبط با یکدیگر را بهراحتی و با گشتن در همان دسته مورد نظر پیدا کند. وجود باکسها و دکمههای کاربردی مانند سرچ بار(search bar)، وجود دکمه خرید در صفحه هر محصول، وجود سبد خرید با قابلیت حذف یا اضافه کردن محصولات و…. از مسائل کاربردی هستند.
در کنار اینها میتوان با عضویت افراد در سایت هم از مزیت جذب مشتری استفاده کرد و هم میتوان به سبب موضوعات مختلف مانند جشنوارهها و عیدهای مختلف برای آنها تخفیف یا تسهیلات در نظر گرفت تابرندینگ اینترنتی خوذ را گسترش دهید. همچنین میتوانید سفارش طراحی سایت فروشگاهی خود را به شرکت آرنیکاوب سپرده و خیال خود را از هربابت در این زمینه راحت کنید!