FTP چیست و چه ویژگیهایی دارد؟
وقتی که در مورد پروتکلهای شبکه گفتگو میشود، معمولا پروتکل انتقال فایل یا همان FTP وارد بحث میشود و اسم آن را میشنویم. اما شاید بسیاری از افراد اطلاعات زیادی در مورد FTP نداشته باشند. به همین خاطر برای آشنایی بیشتر و کسب اطلاعات مورد نیاز درباره این پروتکل، در این مقاله از آرنیکاوب قصد داریم توضیح دهیم FTP چیست و چه ویژگیهایی دارد، کاربردهای این پروتکل چیست و… .
منظور از FTP چیست؟
در ابتدا بهتر است به تعریف پروتکل انتقال فایل(File Transfer Protocol) یا به اختصار FTP بپردازیم. پروتکل انتقال فایل در واقع یک پروتکل استاندارد شبکه میباشد که جهت منتقل کردن فایل از هاستی به هاست دیگر کاربرد دارد. FTP جهت بارگذاری صفحههای وب و اسناد دیگر میان سرورها به کار برده میشود.
FTP دارای معماری Client Server است و اتصال داده و کنترلی را به شکل مجزا میان سرور FTP و سرویس گیرنده ایجاد میکند. برای فرستادن دادهها با امنیت بالا میتوانید از پروتکل SSH File Transfer Protocol بهره ببرید.
پروتکل انتقال فایل (FTP) چه ویژگیهایی دارد؟
تمام پروتکلهایی که در اینترنت وجود دارند، از ویژگیهای خاص خود برخوردار هستند. به این ویژگیهای پروتکل انتقال فایل در ادامه اشاره میکنیم.
1- FTP بیشترین حد انعطاف مورد نیاز را برای به کارگیری در انواع شبکهها با توجه به نوع پروتکل شبکه دارد.
2- این پروتکل از مدل سرویس گیرنده- سرویس دهنده تبعیت میکند. همانطور که میدانید HTTP به عنوان یک نمونه حرفهای و پیشرو در عرصه مرورگرهای اینترنت و سرویس دهندگان وب تلقی میشود و در مورد پروتکل FTP نمیتوان همچین ادعایی کرد و در این زمینه HTTP به عنوان یک حاکم مطلق به حساب میآید. در حال حاضر مجموعهای گسترده از سرویس گیرندگان و سرویس دهندگان پروتکل انتقال فایل موجود میباشد.
تا اینجای مقاله در مورد اینکه FTP چیست و چه ویژگیهایی دارد صحبت کردیم اما برای آگاهی بیشتر از فواید آن در این بخش به کاربردهای این پروتکل میپردازیم.
کاربردهای پروتکل انتقال فایل چیست؟
یکی از نیازهای مهم در جهان تکنولوژی و بعد از به بازار آمدن رایانهها، منتقل کردن دادهها و فایلها میان دیوایسهای مختلف بود. اوایل برای انتقال اطلاعات و فایلها، دیسکهایی نظیر فلاپی به کار برده میشد که علاوه بر اینکه زمان زیادی میبرد هزینه نیز داشت. بعدتر پروتکل انتقال فایل یا FTP برای بهبود حل مشکل منتقل کردن فایلهای پر حجم معرفی و عرضه شد. به بیان ساده اگر بخواهیم بگوییم، پروتکل انتقال فایل مبنا و اساس دانلود و بارگذاری به حساب میآید.
به صورت کلی میتوانیم بگوییم پروتکل انتقال فایل در این موارد به کار برده میشود.
- ایجاد شرایط دانلود کردن از یک سیستم و همچنین بارگذاری کردن بر روی سیستم
- امکان ساخت دایرکتوری بر روی سیستم یا پاک کردن آن از سیستم
- امکان جست و جو کردن در میان دایرکتوریهای سیستم
- امکان گزارش تهیه کردن از فایلهایی که بر روی سیستم وجود دارد
- اعمال تغییرات بر روی فایل (ویرایش اسم فایل، پاک کردن آن از سیستم یا تغییر مکان آن در سیستم)
از سایر کاربردهای پروتکل انتقال فایل (FTP) میتوانیم موارد پایین را نام ببریم.
- بک آپ گرفتن: از این پروتکل جهت بک آپ گرفتن دادهها از یک سیستم به یک سرور پشتیبان هم استفاده میشود.
- تکثیر کردن: منظور از پروسه تکثیر داده در واقع کپی دادهها از سیستمی به سیستم دیگر میباشد. رویکرد این پروسه برای عرضه دسترسی و منعطف بودن بالا، جامعتر میباشد و به کار بردن پروتکل انتقال فایل میتواند موجب سادهتر کردن این کار بشود.
FTP client چیست؟
این ابزار در واقع ارتباط میان یک رایانه هاست و یک سرور FTP ریموت را ایجاد میکند. یک FTP client شرایط مورد نیاز جهت انتقال دو جهته فایلها و دادهها میان دو رایانه با استفاده از یک شبکه TCP یا یک اتصال اینترنتی را ایجاد میکند.
از شناخته شدهترین FTP clientها میتوانیم FileZilla، WS_FTP، WinSCP و Transmit را نام ببریم.
FTP Server چیست؟
منظور از اف تی پی سرور رایانهای میباشد که تمام فایلها در ابتدا داخل این رایانه بارگذاری میشوند. سرورها هر کدام از یک آدرس FTP برخوردار هستند که کاربران برای مشاهده آن میتوانند با داشتن یک TCP/IP از طریق یک مرورگر یا یک اف تی پی client اقدام کنند.
چگونه از پروتکل انتقال فایل استفاده کنیم؟
پس از اینکه فهمیدید FTP چیست و چه ویژگیهایی دارد و با کاربردهای آن آشنا شدید، در این بخش میخواهیم به شیوههای موجود برای استفاده از این پروتکل اشاره کنیم.
چندین شیوه برای استفاده از FTP از سمت کاربر وجود دارد. در ادامه آنها را توضیح میدهیم.
۱- روش استفاده از خط فرمان
استفاده از خط فرمان یا command line به دلیل عدم وجود محیط گرافیکی و به کاربردن کدهای دستوری برای ایجاد ارتباط در میان کاربران محبوبیت پایینی دارد و کمتر به کار برده میشود. اگر قصد استفاده از خط فرمان را دارید ابزاری که به آن نیاز دارید در ویندوز، محیط CMD است و در لینوکس Terminal میباشد.
۲- روش استفاده از مرورگر
برای استفاده از این روش باید نشانی پروتکل انتقال فایل سرور را در بخش آدرس بار مرورگر درج کنید. سپس با یک صفحه لاگین روبرو میشوید که با استفاده از دسترسیهای مرتبط با یوزر خود میتوانید اتصال پیدا کنید و اطلاعاتی که در فضای مورد نظر وجود دارد را ببینید و فایلهای مورد نظر خود را منتقل و مبادله کنید. در تمام مرورگرها میتوانید از این پروتکل استفاده کنید.
۳- روش استفاده از نرمافزار (FTP client)
شیوه دیگری که برای استفاده از FTP وجود دارد، به کار بردن نرمافزارهای سرویس دهنده FTP میباشد. برخی از این نرمافزارها عبارتند از Cyberduck، CuteFTP و filezilla که به وسیله آنها میتوانید از طریق پروتکل اف تی پی با استفاده از اطلاعات کاربری (یوزر) خود به سرور مورد نظر اتصال پیدا کنید و فایلهای مورد نظر خود را انتقال دهید.
این نرمافزارهای سرویس دهنده FTP مهمترین ویژگی که دارند در ارتباط با رابط کاربری آنها میباشد که به خاطر گرافیکی بودن آن محبوبیت بالایی در میان کاربرها پیدا کردهاند.
در این مقاله از آرنیکاوب سعی کردیم به این سوالات که FTP چیست و چه ویژگیهایی دارد، کاربردهای اف تی پی چیست و همچنین روشهای استفاده از اف تی پی کدامند پاسخ دهیم. امیدواریم این مطالب برای شما مفید بوده باشد.