سرور چیست و چه انواعی دارد؟
با توجه به توسعه تکنولوژی و گسترش استفاده از اینترنت، نیاز به بودن منابع قوی برای جواب دادن به نیاز کاربران هر روز بیشتر میشود. یکی از این منبعها سرور یا سیستم سرویس دهنده است. سرور به کامپیوتری میگویند که در طول ۲۴ ساعت روز به صورت مداوم به شبکه جهانی اینترنت وصل است و از سختافزارها و نرمافزارهای اختصاصی برخوردار میباشد. سرور چیست و چه انواعی دارد؟ و کاربرد انواع آن به چه شکل میباشد؟ در این مطلب با ما در آرنیکاوب همراه باشید تا به جواب مناسبی برای این سوالات دست یابید.
منظور از سرور چیست؟
اگر بخواهیم به تعریف سرور بپردازیم باید بگوییم منظور از آن، سیستمهایی میباشند که موظف به خدمات و سرویس دهی به سیستمهای دیگر هستند. سرور کامپیوتری است که دائما در دسترس میباشد؛ به این معنا که همهی سیستمهایی که در شبکه وجود دارند از این رایانه فرمان میگیرند و نیازهای تحت شبکه خود را به کمک این کامپیوتر تامین میکنند.
به سیستمهایی که از سرور سرویس و خدمات میگیرند، خدمات گیرنده یا کلاینت (Client) میگویند. هنگامی که شما از خدمات اینترنتی استفاده میکنید، در حقیقت نقش شما سرویس گیرنده است و رایانهای که از آن طرف شبکه سرویس و خدمات به شما میدهد، در نقش خدمات دهنده یا همان سرور عمل میکند. به این ترتیب، جهان اینترنت از طریق ارتباط میلیونها رایانه خدمات دهنده و خدمات گیرنده شکل میگیرد.
انواع سرور
هماکنون که توضیح دادیم سرور چیست، میخواهیم به بررسی انواع سرورها بپردازیم. در ابتدا به انواع سرورها از لحاظ نوع ارتباط خواهیم پرداخت.
انواع سرور از لحاظ نوع ارتباط
بر این اساس، سرورها به دو بخش دستهبندی میشوند.
۱- سرور تحت شبکه (مجازی)
هنگامی که سرور، وظیفه داشته باشد فقط به سیستمهای محدودی سرویس و خدمات بدهد، به آن، سرور تحت شبکه میگویند. سرورهای تحت شبکه تنها در یک شبکه داخلی و خصوصی فعال میباشند؛ بنابراین سیستمهایی که در شبکه موجود هستند زیر نظر این سرور مدیریت میشوند و نیازها و خدمات خودشان را از آن میگیرند.
۲- سرورهای اینترنتی
زمانی که سرورهای یک شبکه، بوسیله اینترنت، با سیستمهای دیگر به برقراری ارتباط بپردازند، آنها را سرورهای اینترنتی مینامند. این سرورها ابر کامپیوترهای بسیار قوی، دائما روشن و در حال سرویس رسانی مداوم میباشند.
با توجه به عنوان مقاله که سرور چیست و چه انواعی دارد؟ باید بگوییم که تا اینجا به تعریف سرور و انواع آن (البته از نظر نوع ارتباط) پرداختیم اما هماکنون میخواهیم به انواع سرور از نظر کاربرد هم بپردازیم.
انواع سرورها از لحاظ کاربرد
در این بخش میخواهیم انواع سرورها را بر اساس کاربردشان و هدفی که دنبال میکنند بررسی کنیم. این سرورها خدمات مختلفی را ارائه میکنند. بعضی از پرکاربردترین آنها را در ادامه معرفی میکنیم.
فایل سرور (File Server)
رایانهای هست که وظیفهی مدیریت فایلها را بر عهده دارد، به گونهای که سایر کامپیوترهای موجود در شبکه (کلاینتها)، امکان دسترسی به آن را داشته باشند. فایل سرورها قدیمیترین و پایهایترین سرورهای به کار برده شده در حوزه شبکه میباشند.
میل سرور (Mail Server)
مقصود از ایجاد و استفاده از سرویس میل سرور، فرستادن ایمیل به کاربران میباشد. این سرورها جهت مدیریت امور مربوط به ایمیلها از سرویسهای ایمیل یا Web mail استفاده میکنند. این برنامه ایمیلهای فرستاده شده از سمت کاربران و فرستندهها را گرفته و ایمیلهای خروجی را میفرستد.
وب سرور (Web Server)
این سرورها برای میزبانی وب سایتها به کار برده میشوند. وب سرورها موظف هستند که دادههای مربوط به یک وب سایت را ذخیره و به مرورگر وب کاربران در سرتاسر شبکه وب بفرستند. این نوع سرور کامپیوتری میباشد که پاسخگوی درخواستهای صفحهها یا فایلهای HTML است. به برنامهای که به محتوای وب پاسخ میدهد، کاربر میگویند. مرورگر وب در واقع کاربری میباشد که فایلهای HTML را از این سرور (وب سرور) درخواست میکند.
پروکسی سرور (Proxy Server)
پروکسی سرور بعنوان یک رابط و میانجی میان سرور اصلی و Client به کار برده میشود. شیوه کار پروکسی سرور مثل فیلترشکنهای شخصی میباشد. یعنی بعد از اینکه این سرور به بررسی اطلاعات پرداخت، آنها را به سرور اصلی انتقال میدهد.
سرور پایگاه داده (Database Server)
این نوع سرورها، سرورهایی هستند که آنها را برای سیو کردن، بازیابی و مدیریت دادهها به کار میبرند. دیتابیس سرور، پایگاه دادهای که سیستمهای تحت شبکه یا کلاینتها از آن استفاده میکنند، را در اختیار آنها میگذارد. وظیفههایی که این سرور دارد عبارتند از: مدیریت آپدیت دادهها، ایجاد امکان دسترسی همزمان توسط کاربران و ضمانت امنیت دادهها.
سرور برنامه (اپلیکیشن سرور)
این سرور وظیفه سرویس دهی به برنامهها و نرمافزارهای کاربردی در شبکه را عهده دار است. اپلیکیشن سرور میتواند یک نرمافزار یا سختافزار باشد و به صورت معمول برای ارائه خدمات به برنامههای تحت وب طراحی میشود. سرورهای برنامه صرفا جهت منتقل کردن دیتای درخواستی به clientها مورد استفاده قرار میگیرند.
سرور امنیتی (Security server)
سرور امنیتی در حقیقت یک شبکهی مبتنی بر مولفههای امنیتی میباشد که میتواند مجوز و تسهیلات کنترل فایلها را فراهم آورد. در سرورهای امنیتی، موارد امنیتی میتوانند از پیش تعریف شوند و صادر شدن مجوز بر اساس آنها انجام شود.
سرور ارتباطی (Communication Server)
سرور ارتباطی جهت فراهم کردن سرویسهای ارتباطی به کار برده میشود. هر کاربر و یا رایانه بعنوان یک end point این امکان را دارد که با متصل شدن به سروری که برای این منظور راهاندازی گردیده است، با سایر کاربرها در ارتباط بوده و متنها و موارد لازم را به کاربر (end point) مقابل خود بفرستد. در این نوع سرور، میزان دسترسیها و ارتباطات هر شخص با سایر افراد را نیز سرویسهای امنیتی کنترل میکنند.
سرور محاسباتی (Computing Server)
کاربردی که سرور محاسباتی دارد این است که برای پردازش و محاسبه کردن به کار میآید. هنگامی که پردازندههای یک رایانه برای پروسه یا کاربری خاصی اندازه و کافی نباشد، میتوان با متصل کردن این رایانه به سروری دیگر، از پردازندههای سرور هم در کنار پردازندههای رایانه کاربر استفاده کرد.
جمع بندی
با مطالعه این مقاله مطلع شدید که سرور چیست و چه انواعی دارد. حال برای انتخاب و استفاده از سرور متناسب با نیاز خود، توضیحات و نکات گفته شده در این مقاله از آرنیکاوب را مدنظر داشته باشید و به آنها توجه کنید تا در ازای هزینهای که میپردازید، یک سرور کاربردی و مناسب برای خود فراهم کنید.